روایت جانشین فرمانده سپاه حضرت ابوالفضل(ع) لرستان از سردار شهید سبزخدا دریکوند (میررضایی)
جانشین فرمانده سپاه حضرت ابوالفضل (ع) استان لرستان سردار شهید سبزخدا را اینطور روایت کرد.

در بوستانی زیبا و با طراوات و پر از گل های چشم نوازِ دل انگیز، بی شک بوی خوش گل های پروردگار عالمیان از همنشینی این گل ها در کنار یکدیگر، چنان با هم آمیخته می شود که گاه تشخیص آنها از هم دشوار و به سختی میسر است. و بر این اساس هر گاه گلی از این بوستان به تقدیر الهی و گردش ایام روزگار چیده شود بی شک عطر خوش آن گل چیده را از گلهای باقی مانده باید استشمام کرد، در زمانه ما بسیاری از گلهای زمانه، در لشگر خوبان در مقابل دشمن غدار و متجاوز به مکتب تشیع و سرزمین آریایی مان گرد هم جمع شدند و از تمام هستی و جان خود که بالاترین داشته هر آدمی است گذشتند تا مکتب و عقیده و آرمان و سرزمین مادری خود را از اشغال دیو صفتان مصون نگه دارند، از آن خیل هزاران هزارِخوبان یکی نامش سبزخدا میردریکوند بود و نامی دیگر از خوبان، سردار محبوب و مخلص حبیب اله توکلی و هزاران نام خوش دیگر ... اینک سبزخدا که پس از عمری مجاهدت به سرای جاویدان پیوسته پای صحبت گلی از آن بوستان و یک نفر دیگر از لشگر خوبان و همرزم آن مسافر نشسته ایم تا قصه سبزخدا (مصطفی) را برای همه علاقه مندان به این سرزمین روایت کنند ... حبیب اله توکلی، سرداری از سرداران آن ایام برگشت ناپذیر، مردی از تبار خوبان و از مرام نیکنامان، فرماندهی محبوب و مردمی، که در دل بسیاری از لرستانی ها جای گرفته و بر وجودش افتخار می ورزند... وجودش همواره در پناه مهربانی پروردگار به سلامت باد.

نحوه آشنایی شما با سبزخدا چگونه بود؟
من در تیپ ۵۷ با سبزخدا آشنا شدم وی در سال ۱۳۶۳ وارد سپاه شدند و برای آموزش به پادگان غیوراصلی اهواز که اولین مرکز آموزشی بود رفت و دراین مرکزآموزشی حضور پیدا کرده و بعد از آموزش مستقیما وارد تیپ ابوافضل (ع) ۵۷ شدند و اولین تجربه گردانی خود را در گردان ابوذر کسب کرد. و درآن گردان ابتداء مسئولیت تیم یا دسته به او واگذار شد.

سبزخدا از توانمندی های بالایی برخوردار بود
جانشین فرمانده سپاه استان به توانمندی های سردار شهید سبزخدا اشاره کرد و افزود: با توجه به نبوغ فکری و استعداد و توانمندیهای بالایی که داشت خیلی سریع به مقامات بالاتر ارتقا پیدا کرد، وارد گردان انبیاء شدند و چون خودش خرم آبادی بود و به بچه های خرم آباد علاقه زیادی داشته، اکثر آنها را در گردان انبیاء سازماندهی کرد، درکنارشان قرار گرفت و فرماندهی گردان را به عهده گرفتند. این گردان از جمله گردان های خط شکن و عملیاتی لشگر بود.
توکلی گفت: معمولاً مدت توقف کسانی که در کارهای عملیاتی و رزمی هستند با سرعت و رقم کمتری شتاب می خورد ولی با توانایی و ویژگی های خوبی که در شهید سبزخدا دیده شد، شاهد رشد سریع وی در واگذاری مسئولیت ها به ایشان بودیم. از دسته به گروهان و از گروهان به جانشینی گردان درآمدند و همراه با آقای ولی میرهاشمی حماسههای بزرگی را خلق کردند.

نقش سبزخدا در عملیات کربلای 4 و 5
همرزم سردار شهید سبزخدا دریکوند به دلاور مردی های رزمندگان لرستان پرداخت و یاد آور شد: جا دارد یادی کنیم از رزمندگان، لرستانی های دلاور و خطشکن گردان انبیاء که حماسه بزرگی را در کربلای ۴ به فرماندهای میرهاشمی خلق کردند.
وی تصریح کرد: دلاوری و شجاعت رزمندگان گردان انبیاء با فرماندهانی چون میرهاشمی و شهید سبزخدا، افتخار بزرگی را برای یگان ۵۷ ابوالفضل(ع) و برای لرستانی ها رقم زدند.
توکلی خاطر نشان کرد: افتخار و موفقیت گردان، در عملیات کربلای 4 یکی از عوامل سبب ساز عملیات کربلای ۵ میشود که حماسه و شجاعت و غیرتمندی گردان خطشکن انبیاء بستر و مسیر پیروزی برای عملیات بزرگ کربلای ۵ را فراهم ساخت و توانمندی فرماندهان این گردان در رخنه و پیدا کردن مسیر نفوذ به عمق استحکامات دشمن را به همهَ فرماندهان نشان دادند.
دژهای مستحکم دشمن را درهم کوبیدند
جانشین فرمانده سپاه استان لرستان یاد آور شد: علیرغم اینکه دشمن موانع و استحکامات زیادی به کار گرفته بود و هوشیار هم بود آتش سنگینی در منطقه به راه انداخت ولی رزمندگان لرستانی با اتکا بر خداوند و توسل به ائمه اطهار دژهای مستحکم دشمن را در کربلای ۴ در هم کوبیدند و این حرکت رزمندگان لرستانی باعث شد تا فرماندهان عالی رتبه سپاه به این فکر بیفتند که خط شلمچه شکستنی است. و اینطور شد که لرستانیها و گردان خط شکن انبیا و سایر گردانها که در کنار انبیا قرار گرفتند حماسه بزرگ را به منصه ظهور گذاشتند.
جانبازی های سردار میررضایی
سردار توکلی از مجروحیات و افتخار جانبازی شهید میررضایی گفت: سبز خدا در عملیات کربلای ۴، کربلای ۵ ، کربلای10 و حاج عمران مجروح شدند ولی هیچگاه این جراحت ها باعث نشد که از صحنه جنگ روی گردان باشد و از صحنه دور باشد.

نقش تعیین کننده میررضایی در والفجر9
سبزخدا از مبتکران به نام بود
فرمانده سابق تیپ 57 گفت: شهید سبزخدا یک آدم استثنایی بود و یقینا اگر الان در قید حیات بودند امروز ازجمله فرماندهان عالی رتبه سپاه پاسداران بود، چون وی از نبوغ بالایی برخوردار بود، از مبتکران بنام درعملیات ها بود، در طرحها و طرح ریزی های عملیاتی انصافاً حرف برای گفتن داشت و همین نبوغش باعث شد که خیلی سریع رشد پیدا کند.

آموزش های کلاسیک سبزخدا بعد از جنگ (دوره دافوس در ایران، کره شمالی و چین)
جانشین فرمانده سپاه استان از آموزش های بعد از جنگ سبز خدا هم گفت: بعد از جنگ یک سری از دوستان را برای آموزش دافوس انتخاب کردند که سبزخدا هم جزءشان بودند و رفتند به سوی آموزش های کلاسیک، آن موقع کسانی که آموزش دافوس را طی میکردند به خاطر بهره گیری از تجربیات فنون نظامی به خارج از کشور هم اعزام می شدند که سبزخدا و آنها به کره شمالی جهت تکمیل دوره اعزام شدند، این سفر یک پیروزی و یک تجربیات ارزشمندی برای وی داشت لذا بعدِ برگشت از این دوره، چون هم تجربهَ فرماندهی در میادین عملیاتی را داشت و هم تجربیات کلاسیک فرماندهی و ستاد را پشت سر گذاشته بودند تبدیل به یک فرمانده بزرگ، نابغه و کامل شدند.
ویژگیهای بارز شهید سبزخدا
همرزم میررضایی به ویژگی های سبزخدا اشاره کرد و افزود: ویژگی های بارزش، مثل خلاقیت، ابتکار عمل و اخلاق حسنه اش، وی را از دیگران متمایز کرده و چون از نزدیک با ایشان بودم و باروحیات و جسارتش آشنایی داشته، این را بدون اغراق می گویم؛ که شهید سبزخدا ضمن اینکه از روحیه شهادتطلبی برخوردار بوده یک فرمانده ممتاز و ویژه هم به شمار می روند.

انتخاب شهید سبزخدا برای دوره دافوس
توکلی گفت: ۳۴ سال خدمتی خود را در یگان ۵۷ سپاه گذرانده ام معمولاً قبلا کسانی که برای دوره دافوس انتخاب می شدند باید از قابلیتهای فردی بالایی برخوردار باشند. در آن زمان یادم میآید که سردار نوری، شهید سبزخدا میررضایی را با خودش برد دوره فرماندهی و ستاد را دیدند، چون میررضایی هم باسابقه و هم توانمند بودند و ضرورت داشت زمینه ارتقاء سبزخدا فراهم شود.

علاقه سردار نوری به سبزخدا
جانشین فرمانده سپاه حضرت ابوالفضل (ع) لرستان خاطرنشان کرد: سردارنوری علاقه زیادی به سبزخدا داشت. لیاقت ها و شایستگیهای فردی که از وی دیده بود باعث شد که وی را به دوره بفرستند، بعد از دوره که برگشت مدتی در یگان بودند فرمانده عملیات و معاون هماهنگ کننده شدند، خدمات ایشان و کارهایی که به یادگار گذاشته است اکنون به عنوان تجربه بکار برده می شود که اسناد و مدارک همه آن خدمات بزرگش در یگان وجود دارد و استفاده می شود.
فرمانده سابق تیپ 57 ابوالفضل(ع) عنوان داشت: سردار نوری قبلا، وقتی جایی می رفت عادت نداشت کسی را به عنوان تیم یا همراه با خودش ببرد ولی با توجه به شایستگی ها و توانمندی که از میررضایی سراغ داشت او را همواره در کنار خودش بعنوان یک مشاور و طراح نگه می داشت، و زمانیکه به کردستان رفت سبزخدا را هم همراه خودش برد، و او را به عنوان فرمانده هماهنگ کننده قرارگاه عملیاتی سنندج منصوب کرد.
توکلی افزود: سبز خدا از سوی لرستان به سمت همدان به سنندج در حین انجام ماموریت دچار سانحه شده و شهید میشوند که هم لرستان و هم کردستان نتوانستیم ازخدمات بیشتر ایشان بهره ببریم و متاسفانه سبزخدا از میان ما رفت...
سبزخدا از دید اقوام و فامیل
همسنگر سردار شهید سبزخدا میردریکوند به ویژگیهای دیگر وی اشاره کرد و یاد آورشد؛ سبزخدا نه تنها در محیط کار و منطقه عملیاتی ممتاز بود بلکه در محل عشایری و منطقه و همچنین در بین اقوام و فامیل یک الگو بود، یک ستونی برای اقوام و فامیل محسوب می شد هر مشکلی که در بین اقوام و محل به وجود می آمد به سبزخدا مراجعه میکردند و از او کمک می خواستند تا مشکل را رفع کند. واقعا روحیه با نشاط و بسیار شادابی داشتند، خیرخواه مردم بود. فقط به کارهای جبهه اکتفا نمیکرد بلکه در محیط عشایری و محل سکونت هم یک سرمشق بوده و برای رفع مشکلات پیشقدم بودند.
برخورد و رفتار سبزخدا با زیر دستان
سردار توکلی در این خصوص اظهار داشتند: شهید سبزخدا منشاء خدمات بسیار و برکات فراوانی را به وجود آورد، در بین دوستان و رفقا خیلی شوخ طبع بود، بسیار مهربان و رئوف به طوری که با زیرمجموعه طوری رفتار میکرد که با بالادست همان برخورد را میکرد، بارعایت سلسله مراتب فرماندهی و احترام که جای خود داشت. با زیرمجموعه خودش طوری برخورد میکرد که انگار اصلاً وی هیچ گونه مسئولیت ندارند یا فرمانده نیست... روحیه و اخوت برادری در بین زیر مجموعه داشت...مخلص بود...
در طراحی و برنامه ریزی های عملیاتی نابغه بود
درمحاسبات عملیاتی متخصص و نابغه بود...انصافاً آدم استثنایی بود از این جهت که بسیار مسلط بر مباحث عملیات بود توان رزمی و آمادگی خیلی مهمی داشت همه فرماندهان از پس این کار بر نمی آمدند ولی شهید میررضایی خود را با این صفات تجهیز کرده بود.
مومن و مخلص بود
جانشین فرمانده سپاه استان در رابطه با معنویات سردار شهید سبزخدا اینطور گفت: مومن، مخلص با خدا بود به مسائل معنوی و اخلاقی خیلی توجه میکرد. شهید سبزخدا در کنار رشد نظامی که داشتند رشد معنوی اش را هم تقویت میکرد.

سردار توکلی خاطر نشان کرد: من و سبزخدا خیلی با هم شوخی داشتیم معمولاً جنس آدمها با امروز خیلی تفاوت دارد شرایط منطقه شرایط سختی بود و در منطقه عملیاتی امکان شهادت خیلی از دوستان و رفقا بود مثلا امروز اگر در کنار دیگر رزمندگان و رفقا بودیم فردا یا پس فردا که عملیاتی صورت میگرفت خیلیها از رفقا شهید، زخمی و یا اسیر می شدند و این جای تعجبی نبود و حضور در عملیات مباحث خودش را به دنبال داشت تعدادی شهید میشدند یا زخمی یا اسیر، لذا سبزخدا وقتی نزدیک ترین رفقا و دوستانش شهید می شدند خیلی روحیه بالایی داشتند... افسوس می خورد ناراحت می شد ولی در بین رزمندگان روحیه با نشاطی داشت که باعث می شد روحیه رزمندگان بالا باشد... سبزخدا جذابیت خاصی داشت و همه رزمندگان را به خود جذب میکرد به خاطر اخلاق و رفتار خوبی که داشتند همه را به خود مجذوب می کرد ان شاءالله که روح شهید سبزخدا با شهدای اسلام و شهدای کربلا محشور شود و ماها که از کاروان شهداء جا مانده ایم در قیامت مورد شفاعت شان قرار بگیریم... واین تنها گواشه ای است از قصه آن سرباز وطن و تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل...
گفتگو : کبری دریکوند